Ardeense hesp

 

Trompetgeschetter, getrommel en gestamp. Het spektakel gaat beginnen. Binnen brandt de lamp, buiten is het koud. Circus. Toeters en bellen. Kom dat zien. Dijen en billen bloot. Geklets alom. Schril gillen de sirenen: daar is er lachen, daar is er wenen. Hedenavond: grootse revue en verkleedpartij. Een schone vertoning over het trotse vaderland. Trommels en trombones. De zeer lovenswaardige avonturen ener generaal en zijn kornuiten. Met in de hoofdrollen de weledelgebouwde ghesellen. Driewerf hoera! De artiesten staan paraat. De plaatsen zijn geteld. Het orkest zet in.

9 mei 1940, de vooravond van de tweede wereldoorlog. Generaal de Charcuterie is met verlof en trekt met zijn Franstalig gezinnetje en een gouvernante naar zijn buitenverblijf in de Ardennen. Het is lente, de vogeltjes fluiten. Liefde, geluk, overspel en voorspoed... Daags nadien breekt de oorlog uit. Het circus kan beginnen.

Een koerier van het Belgisch leger arriveert met de boodschap dat de oorlog begonnen is en dat de generaal zich onmiddellijk maar het front moet begeven. De moed zakt de generaal in de schoenen en hij wil ten allen prijzen van het oorlogsgeweld verstoken blijven. Ondertussen stapelen de liefdesaffaires zich op en komt de oorlog steeds dichterbij.

Een verhaal over het spelen van rollen, het liegen en bedriegen, het zich vermommen en verkleden, het opduiken en verdwijnen... Kortom over luchtbellen en illusies, over het zijn, het dasein en het niet zijn. Een verhaal over theater en komedie. 

Ardeense Hesp is een burleske die oogt als een vooroorlogse vaudeville en tegelijk als een ouderwetse krantenstrip. De grappen en grollen uit de revuewereld zijn nooit ver weg.

AUTEUR:

Lévi Steenveld

REGISSEUR:

Steven Devillé

REGIE-ASSISTENTIE:

Nico Buelens

PRODUCTIELEIDING:

Nico Buelens en Edelhard Moens

ACTEURS & ACTRICES:
Erwin Demuynck Générale
Nico Buelens Esmeralde
Pieter-Jan Martens Bérénice
Nicky Leribaux Valère
Roeland De Swert Geest
Erik Arfeuille Francine Boulettes
Maarten Devillé Marcel Van Ham
Lieve Baras Horst Hansworst
Liesbet Vandenberghe Helmut Schnitsel
Sofie Vandenberghe Fritz Kartoffelgebrat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

met live muziek onder leiding van Dree Peremans (trombone); door Tina Van Campenhout (bugel), Marin Steenackers (piano) en Jan Verbrakel (percussie).
 

TECHNISCHE PLOEG:

scenografie: Steven Devillé
techniek: Joost Bruynooghe
decor: Pieter-Jan Martens

kostuums: Margriet Nijs
grime: Gilberte Verheyden & Yvette Piccart

 


Vier weken voor de première van Ardeense Hesp brak Manu Gemoets zijn been en moest dus noodgedwongen vervangen worden als Esmeralde. Nico Buelens werd bereid gevonden om de rol op zich te nemen en beleeft hiermee zijn echte première als acteur bij de Renards. We wensen Manu een spoedig herstel toe en voor Nico een dikke merde! Breek een been, Nico!