De heerlijkheid van Asten

In Asten is een mysterieuze zwarte engel gesignaleerd en sindsdien is het afgelegen dorp Asten niet meer hetzelfde. Het is alsof in de kleine gemeen-schap - waar iedereen alles van elkaar weet maar waar geheimen steeds toegedekt blijven - de potjes van de dekseltjes komen, verborgen driften op-borrelen, frustraties heviger worden en jaloezie de kop opsteekt.

In het stuk is er niet echt één hoofdpersonage. Het hoofdpersonage wordt gevormd door de kliek van mensen zelf, de gemeenschap, de Astenaren. De inwoners van Asten zijn stereotiepen (de koster, de slager, het jonge meisje, de dikke vrouw, de oude man, de dronkaard, ...), maar ze zijn wel extra uit-vergroot en er is bij elkeen een behoorlijke hoek af.

Het verhaal verloopt niet chronologisch, het verloopt eerder circulair alsof alles draait rond dat ene incident tussen de koster en het meisje Fleur. En de komst van de zwarte engel zorgt ervoor dat de waarheid eindelijk aan het licht komt. De personages zijn misschien herkenbaar uit een soort van nog niet zo ver dorps verleden, de schriftuur daarentegen is heel eigenzinnig en hedendaags.

Het verhaal is geen klassieke whodunit. In dit verhaal kent iedereen kent de waarheid, maar wie spreekt ze uit? Het dorp wordt door elkaar geschud, maar moet uiteindelijk weer verder. Asten staat symbool voor elke kleine gemeen-schap waarin men elkaar controleert, begluurt, waar kuisheid en fatsoen de vaandel zwaaien, maar waar ook onderliggende driften hun weg naar buiten zoeken. De heerlijkheid waar de titel naar verwijst, staat voor die seksuele drift, voor een natuurkracht die zich tegenover de normen en de moraal van de gesloten gemeenschap manifesteert.

AUTEUR:

Hans van den Boom

REGISSEUR:

Barbara Vandendriessche

REGIE-ASSISTENTIE:

Joke Claes

PRODUCTIELEIDING:

Annemie Fransen & Steven Elli

ACTEURS & ACTRICES:

Chloé Heerman, Frie Huybreghs, Frans Konings, Patrick Nackaerts, Sanne Op de Beeck,, Wim Stevens, Thijs Vackier, Yves Vandegoor, Bart Van Bilzen, Emilie Van Dijck, Gerda Van Heel & Jo Verhenneman

TECHNISCHE PLOEG:

technische realisatie: Johan Vandeweerd & Saar Depovere
kostuums & rekwisieten: Roger Van Gompel