Food Chain

Over Nicky Silver is ooit geschreven: “Silver heeft nooit een pijn ontmoet, waartegen hij niet kon lachen.” Als Amerikaanse absurdist is geen heilig beeldje bestand tegen zijn schenen gestamp. Als jood en homoseksueel weet hij best hoe met vooroordelen om te gaan. Niets is bestand tegen zijn natuurlijke neiging pijnlijke situaties om te buigen naar humor, zonder daarbij kwetsend of rancuneus te zijn. Zijn humor wordt dan ook vaak omschreven als ‘zwarte humor’.

De problematiek waartegen hij in Food Chain te keer gaat is de wereld van de obsessie. Kennen we niet allemaal die drang af en toe elke norm opzij te schuiven en eens voluit te gaan? Het overkomt ons in de liefde, drank of wat dan ook. Het wordt anders wanneer de vraatzucht een obsessie wordt, of omgekeerd leidt tot extreem vermijdingsgedrag. Volstaat het de schuld al dan niet gedeeltelijk door te schuiven naar ‘de maatschappij’, ‘de reclame’, ‘de moderne tijd’?

Food Chain is een gebroken seksverhaal waarin de eenzaamheid en het belang van dun zijn een grote rol speelt. Het nastreven van liefde is er nog ingewikkelder dan normaal. Obsessies leiden tot letterlijk naast elkaar praten. Hoe moeilijk moet het zijn om een relatie te smeden wanneer alles wat je hoort het geluid van je eigen stem is?

Over Food Chain schreef Nicky Silver zelf dat hij besefte dat het stuk naar het einde toe de pure farce benadert. Desondanks vraagt hij aan zijn spelers: “hoe schandelijk en alles te buiten gaand uw personage ook mag zijn, het is je taak om het stuk een echte noodzaak mee te geven.” Die noodzaak hebben wij aanvankelijk laten voorafgaan door de vraag of Food Chain, voor het eerst gespeeld in het Amerika van 1995, gedateerd was of niet. Aan u, kijker, om diezelfde vraag te beantwoorden.

AUTEUR:

Nicky Silver

REGISSEUR:

Jo Verhenneman

REGIE-ASSISTENTIE:

Bart Devriendt

PRODUCTIELEIDING:

Katrien Devillé & Frie Huybreghs

ACTEURS & ACTRICES:
Kevin Chabot Ford
Frie Huybreghs Bea
Emmelien Monnens Amanda
Koen Raes Otto
Tom Vanquaethem Serge

 

 

 

 

TECHNISCHE PLOEG:

lichtontwerp: Paul Bielen
techniek: Joris Baeck & Sarah Goosens

scenografie: Christophe Ketels
decorontwerp: Luk Dens
decorbouw: Luk Dens, Patrick Nackaerts, Edelhard Moens, Erwin Demuynck & Jo Verhenneman

kostuums & rekwisieten: Gerda Van Heel