Risjaar modderfokker den derde

De koningsdrama's van Shakespeare, een kroniek van de bloedige strijd om de Engelse troon (1398-1485), boeien nog steeds. Met Risjaar Modderfokker den derde, het laatste deel van zijn toneeltrilogie Ten Oorlog, maakte Tom Lanoye een eigentijdse bewerking van Richard III in een hippe taalexplosie van afwisselend Vlaams en rap-Engels. Wat hem vooral interesseert is de onderliggende menselijke dimensie waarin haar, agressie, machtswellust, verraad en strijd universele constanten zijn. De mens in een vijandige wereld, en de mens in tweestrijd met zichzelf.

Risjaar is een man die er alles voor over heeft om aan de macht te komen. Nadat hij de war of the roses voor het huis van York gewonnen heeft, richt zijn geweldadigheid zich tegen zijn eigen familie. In een nietsontziende poging de troon voor zichzelf op te eisen, laat hij op een listige manier zijn twee broers en hun twee zonen vermoorden, waarbij hijzelf buiten schot blijft. Daarna liquideert hij andere mensen die hem in de weg staan, richt hij een vrouw ten gronde, vermoordt hij zijn handlanger en weet de dochter van zijn oudste broer ternauwernood aan hem te ontsnappen. Deze moordmachine wordt uiteindelijk op het slagveld tot staan gebracht.

AUTEUR:

William Shakespeare

BEWERKING:

Tom Lanoye

REGISSEUR:

Eva De Mulder

PRODUCTIELEIDING:

Frie Huybreghs & Pieter-Jan Martens

ACTEURS & ACTRICES:

Julie Cristens, Dirk De Deken, Katrien Devillé, Steven Elli, Annemie Fransen, Johnny Geling, Joren Monnens, Patrick Nackaerts, Jerom Schueremans, Mieke Vanattenhoven, Bart Van Bilzen, Liesbet Vandenberghe & Kwinten Van Heden


Dirk De Deken werd bekroond met het Fiere Margrietjuweel voor zijn rol als Risjaar.


 

TECHNISCHE PLOEG:

lichtontwerp: Nico Buelens
muziekontwerp: Nico Buelens
techniek: Nico Buelens