R.U.R.

Rossum's Universal Robots

 

Deze eigenzinnige tragikomedie, geschreven door de Tsjech Karel Čapek in 1920, zo'n kleine eeuw geleden, wordt beschouwd als het eerste sciencefiction toneelstuk uit de literatuurgeschiedenis.

 

In dit stuk staat een mysterieuze onderneming centraal, R.U.R., geleid door ambitieuze wetenschappers en winstmakend bedrijfsleiders.

De oude Rossum had een revolutionair product ontwikkeld: de robot, artificiële intelligentie en onuitputtelijke kracht gebundeld in een machine, sterk gelijkend op de mens. Zijn doel was nobel: de robots doen het werk en de mens kan eindelijk voluit van het leven genieten. De jonge Rossum en het nieuwe management o.l.v. President Glory hebben het product geoptimaliseerd, de productielijn gerationaliseerd en de verkoopcijfers zijn exponentieel gestegen. Miljoenen robots zijn overal ter wereld tewerkgesteld als arbeiders, soldaten, kantoorbedienden, straatvegers.

 

Het evenwicht tussen mens en machine lijkt in evenwicht tot de jonge Helena Glory, gedreven door medelijden over het lot van de robots, een Humanitair Verbond opricht ter bevrijding van de robots. Helena's drijfveer is nobel, maar wellicht ongegrond. Robots zijn tenslotte maar machines zonder gevoelens of verlangens, zonder angst of pijn, zonder ziel én zonder voortplantingsorgaan. Eens versleten, gaan ze de vuilnisbak in en komen er nieuwe uit de fabriek.

 

Wordt de utopie van de oude Rossum werkelijkheid of stevenen we af op een genadeloze strijd tussen de mens en de robots.

 

Een eeuw na Čapek's toneelstuk is de kracht en de macht van artificiële intelligentie en robots, onder welke vorm ook, actueler dan ooit. Terwijl de mens meer en meer voor God speelt, dreigt zijn schepping meer en meer de overhand te nemen...

 

R.U.R. is even visionair als relevant, even tragisch als komisch, even onwaarschijnlijk als angstaanjagend.

 

 

 

AUTEUR:

Karel Čapek

REGISSEUR:

Vital Schraenen

REGIE-ASSISTENTIE:

Kris Loos

PRODUCTIELEIDING:

Christophe Ketels & Chris Crombé

ACTEURS & ACTRICES:
Joris Baeck Dr. Gall
Julie Cristens Helena Glory
Frie Huybreghs Nana
Manu Gemoets Harry Domin
Christophe Ketels robot
Axel Moens Alquist
Patrick Nackaerts Damon
Bart Van Bilzen robot
Yves Vandegoor robot
Hans Van Huyck robot
Katrien Nijs robot

 

TECHNISCHE PLOEG:

lichtontwerp: Paul Bielen
techniek: Paul Bielen & Petra Denayer

scenografie: Christophe Ketels
decorontwerp: Kristof Willaert
decorploeg: Erwin Demuynck, Edelhard Moens, Patrick Nackaerts & Jo Verhenneman