HET BEGEREN ONDER DE OLMEN

Odoo + afbeelding en tekst

1, 2, 3, 6, 8, 9, 10 OKTOBER 2020 - 20.00 uur
4  OKTOBER 2020 - 15.00 uur
RTM - REDINGENSTRAAT 4 - 3000 LEUVEN 

AUTEUR  EUGENE O’NEILL
REGIE  YENTL GIJBELS 
CAST  PETRA DENAYER, 
CHRISTOPHE KETELS,  NIELS LUYTEN, AXEL MOENS, GOVIN VANDENBEMPT 
REGIE-ASSISTENTIE  KATRIEN NIJS  
PRODUCTIELEIDING & SCENOGRAFIE  CHRISTOPHE KETELS
LICHTONTWERP  JOREN MONNENS 
TECHNIEK  JORIS BAECK & SARAH GOOSSENS 

DECORONTWERP  LUK DENS & KRISTOF WILLAERT
DECORBOUW CHRIS CROMBÉ, ERWIN DEMUYNCK, AXEL MOENS, EDELHARD MOENS, PATRICK NACKAERTS, LUK DENS & KRISTOF WILLAERT
MUZIEK    ZENTRUM LEKTRO
FOTOGRAFIE    CHRISTOPHE KETELS
SOCIAL MEDIA   EMMELIEN MONNENS  

KAARTEN   € 11 / € 10
BESTELLEN (ONLINE EN TELEFONISCH) VANAF WOENSDAG 9 SEPTEMBER
TELEFONISCH RESERVEREN KAN OP WOENSDAG TUSSEN 20 EN 21 UUR,   
0496 72 95 38

Bestel hier online

HET BEGEREN ONDER DE OLMEN

Het Begeren Onder De Olmen  vertelt het verhaal van een boerenfamilie die zich staande probeert te houden in een vergeten niemandsland. Na de dood van zijn tweede vrouw hertrouwt de vader met een jonge vrouw die uit is op een snelle erfenis. Wanneer de twee oudste zonen besluiten te vertrekken om op zoek te gaan naar goud, een paar gram tastbaar geluk, blijft de jongste achter. Hij besluit te blijven en te strijden voor de overname van de boerderij, waar hij de aanwezigheid van zijn overleden moeder nog in kan voelen.

Naarmate de nieuwe vrouw van zijn vader langer op de boerderij verblijft, ontstaat er in de jongste zoon een aardser verlangen, een begeerte die verder gaat dan het behoud van stenen, muren, vee en het verleden. Zowel vader als zoon proberen met behulp van de liefde te ontsnappen aan het grijze en eenzame bestaan onder de olmen, maar raken algauw verstrikt in de complexiteit en ongrijpbaarheid ervan. 

Het stuk (vertaald door Arne Sierens) werd in 1992 gespeeld door Het Zuidelijk Toneel in een regie van Ivo Van Hove met Hilde Van Mieghem en Peter Van Den Begin.  Desire Under The Elms werd eveneens verfilmd in 1958, met Sophia Loren, Anthony Perkins en Burl Ives in de hoofdrollen.


AUTEUR    EUGENE O’NEILL

Geboren op 16 oktober 1888 in een hotel in Broadway als derde zoon van een beroemd acteur, is O’Neill al vanaf zijn prille bestaan voorbestemd om in de wereld van het theater terecht te komen. En zo geschiedde. Op de leeftijd van 24 jaar, na een periode van verre reizen en een verblijf in het sanatorium waar hij werd behandeld voor tuberculose, begon hij aan zijn eerste theaterstuk. De New York criticus Brooks Atkinson omschreef hem als een ‘obsessief schrijver’. Deze resolute toewijding aan zijn werk zal hem uiteindelijk tot tweemaal toe zijn gezinsleven kosten.

Zijn eerste twee huwelijken (met Kathleen Jenkins en Agnes Boulton, die later zou huwen met  Charlie Chaplin) eindigden in een scheiding.  In 1929 hertrouwt hij met Carlotta Monterey met wie hij samen blijft tot aan zijn dood in 1953. Hij overlijdt, net zoals hij werd geboren, in een hotel aan de gevolgen van Parkinson. 

Zijn theaterstukken kenmerken zich door hun sterke emoties. Zijn personages lijken haast autobiografisch: allemaal hebben ze een sterk temperament, zijn ze lichtgeraakt en gevoelig. Zijn werk wordt een groot succes. In 1936 krijgt hij de Nobelprijs voor de literatuur en hij wordt vaak in één adem genoemd met Arthur Miller en Tennessee Williams. Samen met hen wordt hij tot op de dag van vandaag beschouwd als “the father of modern American playwriting”. 


REGIE    YENTL GIJBELS

Yentl Gijbels (1991) studeerde af in 2014 als Master in de orthopedagogische wetenschappen aan de KU Leuven en in 2018 als theaterdocent en regisseuse aan Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt ze als theaterdocent, actrice en regisseuse voor verschillende gezelschappen, waaronder Laika theater der zinnen en TG Het Eerste Huwelijk.

In 2018 won ze de Euripidesprijs voor haar regie van Boeren Sterven van Franz Xaver Kroetz bij het Campustoneel, de prijs voor beste productie in het Leuvens amateurtheater voor het seizoen 2017/2018.  En zo verscheen Yentl ook op onze radar.