TAILLEUR POUR DAMES (HERNEMING)

Odoo + afbeelding en tekst

18, 19, 20, 23, 26, 27, 28 MAART 2021 - 20.00 uur
21 MAART 2021 - 15.00 uur

RTM - REDINGENSTRAAT 4 - 3000 LEUVEN 

AUTEUR   GEORGES FEYDEAU
REGIE    STEVEN BEERSMANS
CAST   JULIE CRISTENS, NELE DEBECKER, LISA LEMMENS, KRIS LOOS, EMMELIEN MONNENS, YVES VANDEGOOR, HANS VAN HUYCK, TOM VANQUAETHEM & EEF VERBEKE
REGIEASSISTENTIE   PIETER-JAN DE KNIJF
PRODUCTIELEIDING   ROELAND DE SWERT
SCENOGRAFIE   CHRISTOPHE KETELS
LICHTONTWERP   JOREN MONNENS
TECHNIEK   JORIS BAECK & CHRISTOPHE KETELS 
DECORONTWERP   LUK DENS & KRISTOF WILLAERT
DECORBOUW   JORIS BAECK, ERWIN DEMUYNCK, LUK DENS, EDELHARD MOENS, PATRICK NACKAERTS & KRISTOF WILLAERT 

FOTOGRAFIE   CHRISTOPHE KETELS
SOCIAL MEDIA   EMMELIEN MONNENS

KAARTEN   € 11 / € 10
ONLINE of TELEFONISCH  VANAF VIER WEKEN VOOR DE PREMIERE.  
 TELEFONISCH RESERVEREN KAN OP WOENSDAG TUSSEN 20 EN 21 UUR  
0496 72 95 38 

TAILLEUR POUR DAMES  ( herneming – gekozen door ons publiek)    

Dokter Moulineaux is een nachtje gaan stappen en moet thuis een verhaal verzinnen om zich te verantwoorden. Toevallig passeert makelaar Bassinet, die hem uit de benarde situatie kan helpen. Maar als schoonmoeder Moulineaux met een ander verhaal komt aandraven omdat ze het ook al met Bassinet op een akkoordje heeft gegooid, loopt alles verkeerd.
Georges Feydeau, de keizer van de vaudeville, schreef deze Tailleur Pour Dames in 1886 maar het stuk is nog steeds springlevend. Verwacht u aan onverwachte situatiehumor, gênante overspelige toestanden, dolgedraaide personages en een verhaal dat loopt als een trein.


REGIE    STEVEN BEERSMANS
Steven Beersmans (°1979) trok op 14-jarige leeftijd naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut en studeerde acht jaar later aan diezelfde hogeschool af als meester in de dramatische kunsten. Ondertussen was hij jarenlang vaste leerling aan de Leuvense circusschool en volgde hij cursussen aan de acteerstudio van Greta Van Langendonck in Leuven. 

Momenteel werkt hij als dramadocent en als freelance acteur/theatermaker bij verschillende theatergezelschappen (Studio Orka, Fernand, Lap, ARSENAAL/LAZARUS e.a.). Hij heeft een voorkeur voor het maken en spelen voor kinderen en jongeren en gaat daarbij de confrontatie met andere disciplines niet uit de weg. Zo maakte hij oa de twee fel gesmaakte danstheatervoorstellingen: Het verdragen van Versailles (KOPERGIETERY) en ZOO doen ze de dingen (fABULEUS/HETPALEIS). Verder zong en speelde hij mee in de opera Candide (fABULEUS) en werkte hij 4 keer samen met het Symfonieorkest Vlaanderen aan verschillende kinderconcerten.

Bij de Reynaertghesellen regisseerde hij inmiddels 5 voorstellingen. Steven Beersmans is vaste praktijkdocent bij LUCA Drama in Leuven.

PERSOONLIJKE TEKST VAN DE REGISSEUR
Over het stuk, Feydeau en mijn invulling als regisseur…

Feydeau’s stukken werken bij een lezing heel aanstekelijk. Je krijgt als speler meteen zin om de woorden van het blad te halen en ten tonele te voeren. Feydeau getuigt in zijn stukken van een groot ambacht en liefde voor het genre van de komedie gecombineerd met een sterke misantropie. 

Zijn stukken worden bevolkt door dwaze en getergde mannen, domme en venijnige echtgenotes, anthipatieke gasten en onverschillig personeel. De huiselijke situaties zitten vol grofheden en seksuele toespelingen, maar zijn dubbelzinniger en kritischer dan men op het eerste zicht zou denken. Vooral in zijn latere stukken is het burgerlijke leven voor Feydeau een gekkenhuis (het zal niet echt verbazen dat hij in een psychiatrische inrichting is gestorven).

Als regisseur wilde ik in 2013 al heel lang eens een échte volbloed komedie aanpakken. Het boeit me nog steeds om met een bende enthousiaste acteurs op zoek te gaan naar de grote en kleine lach in iedere scène.

Het is hard werken om de het slimme radarwerk aan grappen te laten ‘marcheren’.
De zuivere komedie is een aartsmoeilijk genre omdat het zo meedogenloos is. Wanneer het publiek niet lacht, blijft er voor de spelers niets over om zich achter te verschuilen. Net dat aspect vind ik zo aantrekkelijk en schrikt me helemaal niet af.

Het zal de eerste keer zijn dat ik eenzelfde stuk opnieuw maak met een andere cast. Mijn bedoeling is zeker niet om mijzelf te herhalen en de regie van 7 jaar geleden nog eens braafjes te herkauwen. Ik ga met mijn nieuwe spelersploeg en een frisse blik de tekst te lijf en zal wel zien waar we uitkomen. Het wordt ongetwijfeld weer een vrolijke brok theater, voor minder ga ik niet.