DE LEEUW VAN VLAANDEREN / EEN TRIBUTE

Odoo + afbeelding en tekst


1 & 3 APRIL 2022


VERVANGPRODUCTIE1 & 3 APRIL 2022 - 20.00 UUR 


RTM - REDINGENSTRAAT 4 - 3000 LEUVEN  

TEKST      HUGO CLAUS & JONAS VAN THIELEN
SPEL        JONAS VAN THIELEN

ORIGINELE CREATIE 2007


KAARTEN   € 11 / € 10 
BESTELLEN (ONLINE EN TELEFONISCH) VANAF EEN MAAND VOOR DE PREMIERE
TELEFONISCH RESERVEREN KAN OP WOENSDAG TUSSEN 20 EN 21 UUR,   
0496 72 95 38 
 

De integrale filmklassier De Leeuw van Vlaanderen van Hugo Claus, naar Consciences gelijknamige klassieker, solo op toneel brengen in iets meer dan een uur? Jonas Van Thielen doet het onmogelijke! Hij draaft met het aanstekelijk enthousiasme van een kleine jongen die helemaal opgaat in een ridderverhaal. Jonas speelt alle rollen, van Jan Decleir tot Julien Schoenaerts. Naast dialogen en zwaardgevechten trakteert hij op heel wat extra weetjes, roddels en hilarische anekdotes over de film, de opnames en de acteurs. Tussendoor fileert hij de ambitie van de Vlaamse en Nederlandse producenten om een grootse historische spektakelfilm te realiseren zonder het nodige budget. 

De film uit 1984 ging de geschiedenis in als een flop - Knack recenseerde hem als ‘de geeuw van Vlaanderen’ - maar deze theatervoorstelling was in 2011 alvast dé publiekslieveling op Theater Aan Zee!

De Reynaertghesellen vroegen Jonas om zijn De Leeuw van Vlaanderen / een tribute uitzonderlijk te hernemen voor het Leuvense publiek.
"Geef Claus een intiem kamerspiel, genre Vrijdag, Het sacrament en je zag zo de hand van de meester, maar bij De leeuw van Vlaanderen voelde je hem voortdurend verloren lopen in zijn eigen film.

Daar kun je Jonas Van Thielen niet van verdenken: die is heer en meester op zijn speelvlak waar hij met brio zowel de wijsheid van een reeks oude mannen neerpoot als de speldrift van een te slim kind met adhd.

Jonas Van Thielen: de man die zijn volk leerde spelen!
Om te lachen, zeker.
Maar ook ontroerend.

Ga er vanavond naar kijken, of een andere keer."

-- Marc Didden in De Morgen n.a.v. Theater aan Zee 2011