THE NATION - DEEL 2

Odoo + afbeelding en tekst

17, 18, 19, 22, 24, 25, 26 MAART 2022 - 20.00 uur
20 MAART 2022 - 15.00 uur

26 MAART - marathonvoorstelling (deel 1 & deel 2),
15.00 & 20.00 UUR

RTM - REDINGENSTRAAT 4 - 3000 LEUVEN 

AUTEUR   ERIC DE VROEDT
DRAMATURGIE 
ANNEMIE FRANSEN, EMMELIEN MONNENS & JOHAN VANDEWEERDT
REGIE   STEVEN BEERSMANS & JONAS VAN THIELEN
CAST   
JORIS BAECK, BRECHT CAPIAU, KEVIN CHABOT, JULIE CRISTENS, CHRIS CROMBÉ, DIRK DE DEKEN, ROELAND DE SWERT, KATRIEN DEVILLÉ, ADJA FASSA, SARAH GOOSSENS, FRIE HUYBREGHS, LISA LEMMENS, PATRICK NACK- AERTS, VEERLE THIBAUT, WIM VANDEBROEK, YVES VANDEGOOR, GOVIN VANDENBEMPT, LIESBET VANDENBERGHE, HANS VAN HUYCK, TOM VANQUAETHEM, EEF VERBEKE
PRODUCTIELEIDING   ERWIN DEMUYNCK & KATRIEN DEVILLÉ
SCENOGRAFIE   CHRISTOPHE KETELS
LICHT & TECHNIEK   PAUL BIELEN
DECOR   JORIS BAECK, ERWIN DEMUYNCK, LUK DENS, AXEL MOENS, EDELHARD MOENS, PATRICK NACKAERTS
MUZIEK   CHRISTOPHE KETELS
SOCIAL MEDIA   EMMELIEN MONNENS 

KAARTEN   € 11 / € 10
BESTELLEN (ONLINE EN TELEFONISCH) VANAF EEN MAAND VOOR DE PREMIERE
TELEFONISCH RESERVEREN KAN OP WOENSDAG TUSSEN 20 EN 21 UUR,   
0496 72 95 38 
 

De Reynaertghesellen waagt zich het komende seizoen aan een groots opgezette theaterproductie. Met maar liefst 25 acteurs en twee regisseurs zullen we onze tanden zetten in The Nation van de Nederlandse theatermaker Eric De Vroedt (Rotterdam, 1972). Deze tekst was in 2018 de winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Een elfjarig kind is verdwenen. Waar je een grote gezamenlijke zoekoperatie verwacht, zien we vooral losgeslagen individuen die zichzelf aan de hand van deze tragedie profileren.The Nation is een actuele theaterthriller over een op hol geslagen multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël is spoorloos verdwenen. Wat daarna volgt, is een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij. In zes spannende afleveringen houdt The Nation ons een spiegel voor over beeldvorming en identiteit: welk beeld hebben wij van de ander en welk beeld presenteren wij van onszelf? Zien we de ander als individu of als stereotype: de radicaliserende islamist, de linkse Gutmensch, de amorele ondernemer? Hoeveel moeite doen wij om voorbij het masker van de ander te kijken en wanneer durven wijzelf onze maskers te laten zakken?


WAT IS THE NATION?

Deze 5-uur durende theatermarathon uit 2017 bestaat uit 6 afleveringen en hebben de allure van een televisieserie. De Vroedt schreef en maakte The Nation toen hij in 2016 artistiek leider werd bij het Nationale Toneel in Den Haag. Deze stad kent grote sociale verschillen, waar zowel de regering zetelt als waarvandaan de meeste jongeren vertrekken naar het IS-kalifaat in Syrië. De research die ten grondslag ligt aan The Nation werd in zekere zin zijn inburgeringscursus in die stad.

The Nation speelt zich grotendeels af in de Haagse Schilderswijk, maar is geen voorstelling over deze wijk. De wijk staat symbool voor wijken zoals je die overal in de westerse wereld aantreft: voormalige arbeiderswijken die in de jaren tachtig in hoog tempo van karakter en kleur veranderden en waar nu veel sociale problemen zijn, maar waar ook veel mensen proberen een bestaan op te bouwen en in vrede samenleven. Eric De Vroedt noemt het zelf een ‘Netflix-serie op toneel’, waarbij hij inhaakt op de trend van het bingewatchen. Vervolgens is elke aflevering afzonderlijk een adaptatie van een ander televisiegenre, zoals de politieserie, de late-nighttalkshow, of de documentaire.

Eind januari brengen we op één avond de eerste drie afleveringen, in maart kan je dan naar het vervolg komen kijken. Heb je echter zin in een totaalervaring, dan kan je ook de 6 afleveringen op 1 dag komen bekijken.

Vanwaar de keuze voor zo’n lange bingewatchvoorstelling?

Bij Netflix series, waar we tegenwoordig met zijn allen naar kijken, kan de complexiteit van de geglobaliseerde wereld anno nu getoond worden. We zijn ontzettend met elkaar verbonden, maar tegelijkertijd zijn we allemaal in subgroepen onderverdeeld. Al die subgroepen, die subculturen en bubbels waarin we opgesloten zitten, wil De Vroedt laten zien. Daarnaast toont hij de bewuste of onbewuste verbindingen tussen de verschillende lagen. Daarom speelt deel één zich op een politiebureau af, deel vier in het parlement en deel vijf dan weer bij een ondernemer thuis. Op die manier doet hij recht aan de complexiteit van de samenleving. We kunnen tegenwoordig niet meer gewoon een huiskamer neerzetten op het toneel en zeggen: ‘Dit is de samenleving anno nu.’ Was het maar zo eenvoudig en overzichtelijk.

Als schrijver ‘samplet’ De Vroedt elementen uit de werkelijkheid. Hij gebruikt ze als bouwstenen voor zijn eigen verhaal. Zo combineert hij werkelijkheid en fictie, van de (vermeend) lage cultuur van de televisie met de (net zo vermeende) hoge cultuur van het theater.

REGIE   STEVEN BEERSMANS & JONAS VAN THIELEN